Jeg har lyttet meg igjennom de tre hørespillene som Bing & Bringsværd skrev for NRK radio mellom 1977-1980. De heter:

Felles for alle tre at de foregår ombord stjerneskipet Marco Polo (kjent fra TV-serien Blindpassasjer)

Vi får ikke noe spesiell innsikt i bakgrunnen for at stjerneskipet Marco Polo er sendt ut i verdensrommet. Mye av bakgrunnshistorien mangler. Vi vet ingenting om samfunnet Gaia og Akeron og Jason og de andre kommer fra. Åpenbart er mye av konseptene hentet fra Star Trek og tidlig Space Opera. De har noe som tilsvarer «Prime Directive» i Star Trek og de er ment å samle inn informasjon og være noen slags omreisende problemløsere for «Hovedkontroll Jord.»

De tre hørespillene er ikke spesielt spennende for SF-fans. De er tildels ganske åpenbare historier som fortelles. I hver av episodene blir Marco Polo sendt et nytt sted. Der møter de i to av episodene befolkningen på planetene og i den tredje lander de på en søppelplanet.

Hørespillene er bygget opp rundt rapporter som besetningen gjør mens de utfører oppdraget. Disse spes på med meninger og regelfortolkninger av den pertentlige hoveddatamaskinen ombord på Marco Polo.

De tre hovedideene som fremføres i disse tre hørespillene er:

  • Et samfunn uten voksne
  • Et møte med energivesener
  • Et møte med en besnærende kultur som virker ‘sløvende’ og regressiv’

Skuespillet er stivt og livløst. Kanskje det bare er meg som har en aversjon mot en del av de norske skuespiller ‘faktene’ som skjemmer 70-talls film og teater.

Da jeg hørte disse på radio da de gikk på radio så var jeg fortryllet. Jeg tror at B & B egentlig forsøkte å trekke fram noen av de ideene som især angloamerkansk SF hadde berørt tidligere. Disse tre hørespillene virker ment som en introduksjon for folk som ikke hadde vært borti SF tidligere – og på syttitallet var det mange i Norge.

Disse hørespillene står for tiden ikke på listen over hørespill som skal utgis på CD. Men vi får håpe at de kommer.

Lenker oppdatert 2020

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s