Jeg lette etter mer informasjon om propaganda og snublet via Wikipedia over denne..

De har noen gode eksempler der på omskrivning eller «nytale» som Orwell kalte det:

The comedian George Carlin notes that, in the wake of the first world war, traumatized veterans were said to be suffering from «shell shock.» The short, vivid phrase conveys the horrors of battle — one can practically hear the shells exploding overhead. After the second world war, people began to use the term «combat fatigue» to characterize the same condition. The phrase is a bit more pleasant, but it still acknowledges combat as the source of discomfort. In the wake of the Vietnam War, people referred to «post-traumatic stress disorder»: a phrase that is completely disconnected from the reality of war altogether.

Godt poeng.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s