Jeg kan ikke så mye om østtysk musikk må jeg innrømme. Men siden jeg snublet over noen riktig gode østtyske proaganda sanger så føler jeg vel at jeg kan dele med meg av det lille jeg kan.

I 1950 skrev Ernst Busch det som må kunne erklæres å være den beste propagandasangen noensinne. Die Partei hat immer recht Østtyskerne var ikke særlig skuggredde for å si ting rett ut – uten humor og selvironi.

I løpet av sekstitallet økte populariteten av vestlig musikk i DDR og partiet var ikke sene med å sette en stopper for dette. Selv statslederen Walter Ulbricht utalte seg om monotonien i uttrykk som yeah yeah yeah. Partiet startet en motbevegelse de kalte Singebewegung og det mest populære bandet fra denne rørsla var Oktoberklub.
Her er deres Überlegung (Som betyr noe sånt som ‘fornuft’.) Musikken svinger og teksten oppfordrer de unge til å se det store bildet og rapportere politiske dissidenter selv om de er ens beste venner.

Nina Hagen begynte karrieren sin i DDR – selv om hun nok er noe mer kjent for musikken hun lagde i Vest-Tyskland.
Hennes sang Du hast den farbfilm vergessen bør ses og høres:

Jeg har aldri helt skjønt hvorfor øst-tyskerne produserte reklamefilmer – siden alt var eid av staten. Mer her er ihvertfall en utrolig flott reklamefilm for Trabant 601. En sjuhelvetes bil – i alle betydninger av ordet.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s