Boken Svensk sensasjonfilm minnet meg på et navn jeg ikke hadde hørt på lenge. Ikke siden jeg abonnerte på Svenske filmtidskrifter på midten av 80-tallet. Mats Helge Olsson. Hvis dette navnet virker ukjent så har du gått glipp av Sveriges desidert største B-film konge gjennom tidene. Fra 1984 til 1989 så laget han ni filmer. De fleste av disse action – beregnet på det internasjonale markedet. Bare hør på titlene:

  • Russian Terminator (1989)
  • The Mad Bunch (1989)
  • Animal Protector (1988)
  • Fatal Secret (1988)
  • Silent Chase (1987)
  • Spökligan (1987)
  • Eagle Island (1986)
  • Blood Tracks (1985)
  • The Ninja Mission (1984)

Ninja Mission er vel fortsatt Sveriges mest innbringende film. Den ble solgt til 54 land. Mange hevder at det fortsatt er Sveriges beste actionfilm gjennom tidene.

Mats Helge Olsson har hatt en interessant karriere. På begynnelsen av 70-tallet studerte han på Skara Folkhögskola der Per Oscarsson var foreleser. De ble venner og sammen lagde de tre filmer. Den siste av disse: Sverige åt svenskarna ble en slik fiasko at Oscarsson og Olsson dro på seg en gjeld på 16 millioner kroner. Oscarsson måtte pantsette gården og det hele endte i skifteretten. Om det var pga gjeld eller andre årsaker så begynte altså Mats Helge (som han kaller seg internasjonalt) med å lage engelskspråklige actionfilmer på landsbygda i Småland. Alle skuespillerne snakket engelsk om enn med tung svensk brytning. Dette var ikke akkurat nytt for Olsson siden han i 1975 hadde produsert en Svensk cowboy-film under tittelen I död mans spår. Der Carl Gustaf Lindstedt spilte revolverhelten Ben Walker. Den filmen var finansiert av, og innspilt i, High Chaparral.

Men tilbake til 80-tallet. Ninja Mission ble som sagt en stor suksess og Mats Helge fulgte opp med en rekke filmer sammen med den amerikanske skuespilleren David Carradine. Dette gjør Carradine til den eneste skuespilleren som har jobbet de to ytterkantene i Svensk film: Bergman og Olsson.

Tidlig på nittitallet forsvant han. Den svenske skattemyndigheten peste ham nok engang i nakken. Det siste han rakk å gjøre var en TV-serie med Robert Aschberg i rollen som actionhelt og Elisabeth Granneman i rollen som “Raggan.” Hvor mange episoder som ble laget er ikke kjent men bare en episode av NordExpressen ble vist på TV3.

Men i 2000 dukket han opp igjen. Denne gang som foredragsholder på Göteborgs filmfestival. I følge referatet snakket han om allt från filmkamerors storlek och deras påverkan på filmhantverket till skräpfilmens betydelse för folkhälsan.. I salen satt to ansatte i skattemyndigheten og ventet til han var ferdig. Det hevdes at de likte foredraget men hva de snakket med Olsson om etterpå vites ikke.

I dag finner du Mats Helge Olsson på matshelge.com der han selger DVD-kurs i filmmakeri og mye annet. Han hevder selv at lär vara den förste på jordklotet som släppte ut hyrfilm på vhs kassett. Är nu en av Europas högst betalda filmkonsult och lever på att sälja kunskap och utbilda regissörer för den professionella filmindustrin. 

I 2013 lagde svensk radio et program om ham: Regissören som försvann – historien om Mats Helge Olsson från Lidköping

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s