Så har Clarke tatt skrittet over. Mannen som ga oss Childhoods End og Rendezvous With Rama og som var en ukuelig fremtidsoptimist ble 90 år gammel.  Det var litt tragikomisk å se at mesteparten av de norske mediene dekte dødsfallet hans når svært få av hans romaner faktisk har blitt oversatt til norsk. Og ingen i nyere tid.  Nasjonalbiblioteket lister bare bare to: Skygger fra fremtiden (Childhoods end) fra 1971 og Jordlys (Earthlight) fra 1958.  På norsk så mangler vi altså sentrale verk fra denne forfatteren.  Man får, morbid som det er, håpe at at hans dødsfall rister løs noen oversettelser fra norske forlag.

Så denne blogposten får bli en liten oppsummering av mannen – støttet av linker og minner og bokhylla mi.

Arthur C.Clarke var kjent for sin ide om kommunikasjonssatelitter men han hadde flere spådommer om fremtiden. BBC har samlet en oversikt over de fleste og sett på statusen for disse prosjektene.  Clarke brevvekslet også, pussig nok, med George Bernard Shaw og skrev en artikkel om dette.

Han var også kjent for sine tre lover:

“When a distinguished but elderly scientist states that something is possible, he is almost certainly right. When he states that something is impossible, he is very probably wrong.”

“The only way of discovering the limits of the possible is to venture a little way past them into the impossible.”

“Any sufficiently advanced technology is indistinguishable from magic.”

I forordet til 2001: A Space Odyssey sa han:

“Behind every man now alive stand thirty ghosts, for that is the ratio by which the dead outnumber the living. Since the dawn of time, roughly a hundred billion human beings have walked the planet Earth. Now this is an interesting number, for by a curious coincidence there are approximately a hundred billion stars in our local universe, the Milky Way. So for every man who has ever lived, in this universe, there shines a star.”

Filmen 2001 er kjent for sin kryptiske avslutning og Clarke elsket å gjenfortelle historien om sitt møte med en toller på vei inn i USA etter filmen hadde hatt premiere.  “I won’t let you in until you explain the ending of ‘2001′,” sa den litt frustrerte kinogjengeren. 

Da Clarke fylte 90 i desember listet han opp tre ønsker for fremtiden; At verden skulle benytte seg av mer miljøvennlige energikilder, at borgerkrigen i hans hjemland Sri Lanka skulle opphøre og at vi skulle få bevis for utenomjordisk intelligens. 

Arthur C. Clarke kom aldri opp i verdensrommet men han inspirerte mange til å drømme om det. Uansett om det var astronauter, ingeniører eller vanlige lesere. Meg også – så jeg byttet wallpaper på datamaskinen min i dag. Til dette.

Så for:

  • Against the Fall of Night
  • City and the Stars
  • Childhood’s End
  • Rendezvous With Rama
  • Expedition to Earth
  • Tales from the White Hart
  • The Nine Billion Names of God
  • The Wind from the Sun
  • 2001

Tusen takk, Arthur.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s