Jeg leser nok mindre krim enn det mange gjør. Jeg har for eksempel lest en Nesbø bok i mitt liv. Men da jeg snublet over en omtale om morsom skotsk kriminalserie ble jeg nysgjerrig.
Serien så lang inneholder følgende bøker:

 • Cold Granite    (2005) 
 • Dying Light      (2006) 
 • Bloodshot        (2007) 
 • Flesh House     (2008) 
 • Blind Eye         (2009) 
 • Dark Blood      (2010) 
 • Shatter The Bones            (2011)         
 • Close to the Bone             (2013)         
 • The Missing and the Dead (2015)         
 • In the Cold Dark Ground   (2016)         
 • The Blood Road               (2018)         
 • All That’s Dead                  (2019 )

Det finnes også noen lagnoveller og «spinoff» romaner i samme univers.  De har jeg ikke lest. Enda.

Stuart Macbride er forfatteren og skotsk. Det ligger jo nesten i navnet.    Hans fortellinger om politimannen Logan McRae i Aberdeenshire er ren Tartan Noir, og fortalt med en nattsvart humor, som bryter den ellers temmelige realistiske beskrivelsen av Skotsk underverden. Krimgåten er ikke nødvendigvis det viktigste i disse bøkene. Det er det fantastiske rollegalleriet som eksisterer rundt McRae som gjør bøkene til slik en fryd. 

Siden andre bok i serien er McRae mer eller mindre paret med den veldig lesbiske, usømmelige og upassende sjefen hans, DI Roberta Steel. 


Oh aye. Smells like she´s eaten a pickled skunk. Hungover isn´t the word. I´ve seen people looking healthier after they´ve passed post-mortemed.»  

Om Steel

Roberta Steel tar gjerne kvelden tidlig, sammen med et par flasker vin, litt fish & chips – alt sammen gjerne innkjøpt av nærmeste politikonstabel med unnskyldningen at de som oftest ikke hadde noe spesielt fore uansett.  Steel er gift og har barn, og McRae blir gjerne tauet inn for å være barnevakt – gjerne under trussel om det kjipeste politiarbeidet hvis han ikke kommer.

Steel was lounging against someone’s Range Rover, her jacket draped over the bonnet, rolled-up shirtsleeves showing off the kind of pasty white flesh only achievable after many generations of Scottish ancestors. 

Mer Steel

Logan McRae blir også sett på som en slags sønn in spe av den lokale gangstersjefen Wee Hamish Mowat – noe som også ikke problemfritt i forhold til jobb og fritid. Kanskje ikke især for de av underverdenen som forventer å ta over Wee Hamish sitt imperie når den gamle skurken går til evige whiskeybryggeriet i himmelen.

Serien er forholdvis jevn, og bæres av solide karakterer, mørk humor og et lunt blikk på Skottlands alle merkverdigheter.

“Honestly, some days it’s like trying to get an angry ginger tom into a pair of Lycra cycling shorts.”

Om politiarbeid i Skottland


Noen av Macbrides bøker er oversatt til Norsk.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Twitter-bilde

Du kommenterer med bruk av din Twitter konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s