Irving Finkel ser akkurat slik som jeg forventer at en «Assistant Keeper of Ancient Mesopotamian script, languages and cultures in the Department of the Middle East in the British Museum» skal se ut.  Håret og skjegget spriker sølvfarget til alle kanter, og bak tykke brilleglass myser et par milde men muntre blå øyne på deg. 

 
Han er brettspill-entusiast og var den som fant reglene for brettspillet vi i dag kaller kongespillet fra Ur, men som fram til senantikken var et spill som var populært over hele Midtøsten og er kjent både i India og Sri Lanka.  

Finkel er spesialist på kileskrift (Som han omtaler som «…en magisk bro til en forlengst død verden befolket med gjenkjennelige mennesker» og han har brukt livet sitt til pusle sammen biter av leirtavler og papyri , og lure ut sammenhenger i tekster hvor ord har manglet i tusenvis år.  

«And those ancient people, writing their tablets, looking at their world, crawling between heaven and earth … like us.»

I denne boken forteller Finkel om oppdagelsen av leirtavlene som inneholdt en versjon av syndeflodmyten som er minst 1500 år eldre enn den bibelske.  Denne versjonen er ganske lik historien om Noah, med noen sentrale forskjeller.  Farkosten som bygges er sirkulær og er basert på båtene som ble brukt på elvene i Mesopotamia på tidspunktet.  Spesifikasjonene på hvordan den skulle bygges er såpass presise at en kopi i 1/3 størrelse kunne realiseres i 2014. 

I denne boken er kanskje fortellingen om hvordan syndeflodmyten utviklet seg over tusener av år, litt sekundær den til rene gleden over å formidle kunnskap om kileskrift.  Man blir rett og slett litt revet med av fortellinger om detektivarbeidet som pågår i British museum – hvor biter av leire og skriftrull blir møysommelig satt sammen, en karakter om gangen, til setninger, avsnitt og fortellinger.   Hvordan nye oppdagelser kan gjøres da en bit av kileskrift gravd opp i 1850 settes sammen med en funnet 100 år senere. Hvordan generasjoner av eksperter og entusiastiske studenter og amatører har utvidet kunnskapen vår om samfunnene rundt Middelhavet for 5000 år siden.  Vel verdt en titt hvis man er interessert i Mesopotamia, eller kileskrift eller rett og slett en fortelling om en vitenskapelig oppdagelse funnet dypt i arkivene.

Legg igjen en kommentar

Fyll inn i feltene under, eller klikk på et ikon for å logge inn:

WordPress.com-logo

Du kommenterer med bruk av din WordPress.com konto. Logg ut /  Endre )

Facebookbilde

Du kommenterer med bruk av din Facebook konto. Logg ut /  Endre )

Kobler til %s